Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Έτσι, χωρίς πρόγραμμα


Την απόφασή του να συγκρουστεί στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν κριθεί αναγκαίο επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει λύση - πακέτο, θεωρώντας ότι άλλη λύση δεν υπάρχει και ο ίδιος σε αυτή τη βάση θα δώσει τη μάχη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων και γι' αυτό, όπως είπε, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως στόχο τη συνεννόηση και τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας, ενόψει της συνόδου κορυφής.
Δεν είναι απλά θέμα συναίνεσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά, για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή -στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ- δεν έγινε καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στις σκέψεις ούτε στις επιλογές της κυβέρνησης.
Αλλαγή των όρων του Μνημονίου ζητεί ο Σαμαράς
Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος - όπως είπε του εξέφρασε την πρόθεση να θέσει τα ζητήματα διαχείρισης του χρέους στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του στήριξε και στηρίζει το ευρωομόλογο, το αναπτυξιακό ομόλογο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις, την μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων και αυτές τις πολιτικές προώθησε και προωθεί ο ίδιος προς τους εκπροσώπους της ΕΕ αλλά και στο ΕΛΚ μιλώντας ιδίως με εκπροσώπους χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συνοδευθεί από νέα μέτρα και υπογράμμισε ότι έστω και αν κάποιο αίτημα γίνει δεκτό, όπως η επιμήκυνση, δεν θα έλυνε το πρόβλημα αφού αυτό δημιουργείται από τους ασφυκτικούς όρους του Μνημονίου οι οποίοι και πρέπει να αλλάξουν.
Παπαρήγα: Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει έρχονται τα χειρότερα
"Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι με ποιο σχοινί, αν θα είναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό. Προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όποια όμως συμφωνία και αν υπάρχει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα το κρατούμενο είναι: νέα, δυσβάσταχτα και αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και κατά των λαών της Ευρώπης", δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
"Επομένως, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο προετοιμασμένος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο", πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν έθεσε θέμα μεταναστών, είπε ότι για άλλη μια φορά επανέλαβε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το ζήτημα αυτό πριν είναι αργά, "πολύ περισσότερο που βλέπουμε με ποιους δυστυχισμένους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όταν προτιμούν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους".
Kαρατζαφέρης: Χρειάζεται επιθετική πολιτική προς την Ευρώπη
"Συνιστώ επιθετική πολιτική προς την Ευρώπη και όχι με διάθεση άμυνας", δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
"Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική αποικία", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
Πρόταση να αρνηθεί το Μνημόνιο και να προβεί σε δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην συναινέσει στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας καθώς “οι όροι του κρίνονται πιο σκληροί ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς να έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα”.
“Το τελευταίο όπλο για την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο πρωθυπουργός να πει δημόσια την αλήθεια και να παραδεχθεί πως η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε”, τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι “εάν δεν βγούμε από τη παγίδα του Μνημονίου άμεσα, θα οδηγηθούμε σε κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία”.
Τέλος, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το πρωθυπουργό να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των μεταναστών της Υπατίας αφού το "θέμα πλέον είναι ανθρωπιστικό".
Σε ερώτηση, ωστόσο εάν ζήτησε τη νομιμοποίηση των μεταναστών ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας πως ζήτησε να γίνουν όσα κρίνονται σωστά για τους απεργούς πείνας.http://www.newpost.gr