Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011


ΠαγκΟσμια ΗμΕρα ΔασοπονΙας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατά 65% καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις. Την ίδια στιγμή ούτε δασική πολιτική υπάρχει, ούτε Δασική Υπηρεσία επαρκώς ισχυρή να την εφαρμόσει. Μετά το διάλειμμα της περιόδου 1990-1993, που η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το 2008, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, χαρακτήρισε ως την μόνη περίοδο προόδου τόσο της δασικής πολιτικής όσο και του ίδιου του φορέα άσκησής της, η κατάσταση επιδεινώθηκε σταθερά μέχρι και σήμερα.
Κρίσιμη καμπή στην αρνητική αυτή πορεία αποτέλεσε όχι μόνον η άκριτη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1998, για μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από την Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και η άφρων de facto εγκατάλειψη της Δασικής Υπηρεσίας έκτοτε.
Η χώρα έγινε ακόμα περισσότερο «ξέφραγο αμπέλι» διότι έμεινε πια εντελώς αφύλαχτη! Ουδείς πρακτικώς βρίσκεται «επί του πεδίου» να σταματήσει τις καταπατήσεις, την λαθροϋλοτομία, την λαθροθηρία και την παράνομη βόσκηση που καταστρέφει τα δενδρύλλια των, ελάχιστων, αναδασώσεων και τα-πολύ περισσότερα-της φυσικής αναγέννησης. Έργα πρόληψης γίνονται ελάχιστα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δασών της Ελλάδας σήμερα βρίσκεται εκτός διαχείρισης! Η βιομάζα φουντώνει, ακόμα και στο γειτονικό και πολύτιμο για την «αναπνοή» της πρωτεύουσας Τατόϊ, και το πρώτο ξηρό και θερμό καλοκαίρι θα φέρει πάλι τις περιοδικές, απίστευτης πλέον έκτασης μετά το 1998, βιβλικές καταστροφές. Οι καταστροφές αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων που αναφέρθηκαν. Τα έτη 1998, 2000 και 2007 οι καμένες εκτάσεις, για παράδειγμα, ξεπέρασαν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο στρέμματα!
Και ενώ ουδέποτε χρειάζονταν πιο εκτεταμένες αναδασώσεις, οι αναδασώσεις, που το 1993 έφταναν τα 70.000 στρέμματα, συν άλλα 60.000 στρέμματα ανόρθωσης υποβαθμισμένων δασών-με προοπτική αύξησής των τεχνητών αναδασώσεων σε 200.000 στρέμματα-περιορίσθηκαν σε αληθινά γελοίους αριθμούς, ίσως και κάτω από τα 10.000 στρέμματα. Σε αντιδιαστολή η γειτονική Τουρκία φυτεύει ετησίως 700 εκ. δένδρα,  3,5 εκατομμύρια στρέμματα αναδασώσεις κάνει η Ισπανίας και 500.000 στρέμματα η Πορτογαλία.
Αυτή είναι η κατάσταση αλλά η κυβέρνηση-τόσο η κ. Μπιρμπίλη αλλά, ακόμα χειρότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός-κοροϊδεύουν τον Ελληνικό λαό. Που είναι τα 100.000 στρέμματα κρατικών αναδασώσεων που έταξαν στην Πεντέλη; Ξέρει κανείς άλλες εκτός από εκείνες φιλότιμων συλλόγων, ραδιοσταθμών, Δήμων και ιδιωτών; Που είναι το ξαναφύτεμα των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων διπλοκαμένων δασών που δεν μπορούν να αναγεννηθούν, ιδίως στη ορεινή ζώνη; Θα αρκεσθούμε σε 2-3000 στρέμματα στον Πάρνωνα και, γενικώς σε τέτοια μονοψήφια νούμερα; Πού είναι το ξαναφύτεμα της Ηλείας, που έταξε αυτοπροσώπως ο κ. Παπανδρέου στους κατοίκους, πέραν μικρών εκτάσεων γύρω απ’ την Ολυμπία, που χρησιμοποιούνται πια ως επικοινωνιακό άλλοθι;
Η κυβέρνηση, ενώ φλυαρεί διαρκώς για «πράσινη ανάπτυξη», έχει-όπως και οι προκάτοχοί της άλλωστε-εγκαταλείψει τα δάση της Ελλάδας στην τύχη τους.
Στο προσυνέδριο της Κρήτης το όλο θέμα θα ξανατεθεί επιτακτικά και αναλυτικά επί τάπητος από την Δημοκρατική Συμμαχία.