Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Όλα τα βλέμματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες - Νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

Φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Πτώση των επιπέδων ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα και στο Τόκιο.
Η κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι η έκρηξη οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στον αντιδραστήρα, υπογράμμισε ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, είχε αγγίξει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, αλλά σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιούκιο Εντάνο, τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Ο Εντάνο τόνισε εξάλλου ότι μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού. Στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δε λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε, νωρίτερα, έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco, ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή, να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τόκιο αυξήθηκαν νωρίτερα, αλλά ευτυχώς ήδη έχουν πέσει σημαντικά. Τα επίπεδα· μειώθηκαν στο 0,075 μικροσιβέρτ ανά ώρα, έναντι 0,809 μικροσιβέρτ ανά ώρα πριν από τέσσερις ώρες. Το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,035 και 0,036 μικροσιβέρτ.
Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, παρά την αύξηση, δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, μία ακτινογραφία ακτίνων Χ εκπέμπει δόση ακτινοβολίας 20 μικροσιβέρτ.
Πανικός στην ιαπωνική πρωτεύουσα

Παντως, επικράτησε πανικός στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.
Σε αυτό το κλίμα, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους σήμερα Τρίτη, όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Ρόιτερς που το επισκέφθηκε.
Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.
Το παράρτημα του Τόκιο του Michael Page International, ενός βρετανικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα. "Φεύγω αύριο για τη Σιγκαπούρη και θα εργάζομαι από το παράρτημά μας εκεί", είπε ένας υπάλληλός του.
Μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ιαπωνία έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Eνδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η "βουτιά" του χρηματιστηρίου του Τόκιο, κατά 10,55%.
Σημειώνεται ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς και στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Οι αεροπορικές εταιρίες, από την πλευρά τους ματαιώνουν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την ιαπωνική πρωτεύουσα.
"Μην αδειάζετε τα σούπερ μάρκετ"
Η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας, Ρένχο, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.
Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων της περιοχής του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι αποφάσισαν να έχουν αποθέματα στην περίπτωση που κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Η υπουργός δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων "μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές". Η Ρένχο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα "παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.
Η προσοχή στραμμένη στο κέλυφος του αντιδραστήρα
"Τώρα υπάρχει πραγματική πιθανότητα διαρροής στο κέλυφος του αντιδραστήρα που καλύπτει τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου", σύμφωνα με τον Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του σαν Ντιέγκο.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η μορφή της βλάβης και των επιπτώσεών της στην ακεραιότητα του ατσάλινου κελύφους που καλύπτει την καρδιά του αντιδραστήρα.
Είναι πιθανόν ότι το κέλυφος δεν έχει υποστεί βλάβες, αλλά οποιαδήποτε ζημία στην δεξαμενή αποσυμπίεσης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να ελέγξει την πίεση στο εσωτερικό.
Ο καθηγητής Μάρεϊ Τζένεξ υποψιάζεται την εμφάνιση δύο πιθανών προβλημάτων: διαρροή ύδατος ή ίσως διαρροή βαλβίδας. Η δεύτερη εκδοχή θα ήταν προτιμότερη διότι αντιμετωπίζεται ευκολότερα από ό,τι η διαρροή ύδατος, λέει.
ΠΟΥ: "Η Ιαπωνία παίρνει τα σωστά μέτρα"
Η Ιαπωνία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ, η Ιαπωνία δεν έχει ζητήσει από το διεθνή οργανισμό να στείλει ειδικούς στη μόλυνση από ραδιενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι το δίκτυο των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είναι σε επιφυλακή.
"Ως τώρα οι Ιάπωνες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εκκενώσεις, διασφάλιση ιωδιούχου ποτάσιου. Αυτά είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται για τα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια που υφίστανται σήμερα", τόνισε ο Χαρτλ.
Ζιπέ: "Εξαιρετικά αυξημένος ο πυρηνικός κίνδυνος στην Ιαπωνία"
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα ομόλογό του, ότι ο πυρηνικός κίνδυνος είναι "εξαιρετικά αυξημένος" στην Ιαπωνία.
"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είχαμε χθες συνάντηση με τον ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο, ο οποίος μας παρουσίασε όλες τις πληροφορίες που διαθέτει. Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά αυξημένος, υπογράμμισε ο Ζυπέ, στο ραδιόφωνο Europe 1. "Φυσικά και είναι ανήσυχος", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως "η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει κινητοποιηθεί, όπως και οι γάλλοι ειδικοί".newpost.gr