Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Αναλαμβάνει ο στρατός


Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Αναλαμβάνει ο στρατός
Είκοσι ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί στην Τυνησία σήμερα η Αίγυπτος αλλάζει σελίδα με την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία. Τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας αναλάμβάνει ο στρατός, που δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την νομιμότητα αλλά να προασπίσει τις λαικές διεκδικήσεις. Έντονοι είναι πανηγυρισμοί αυτή την ώρα στο Κάιρο και άλλες πόλεις της Αιγύπτου με πάνω από δύο εκατομμύριο Αιγύπτιους  να κρατούν αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα και να ζητωκραυγάζουν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι" σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.
Ο πανίσχυρος, κάτω από την παρούσα συγκυρία, Αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου", καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
 Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν "χαιρετίζεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ κι ό,τι προσέφερε στην Αίγυπτο --σε καιρούς ειρήνης και πολέμου-- επίσης γιά την πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέρονται του αιγυπτιακού έθνους".
"Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις...με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται" γράφει επίσης το σημερινό ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων, μετά την παραίτηση του 82χρονου Μουμπάρακ από την προεδρία στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσείν Ταντάουι, είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου, το οποίο ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας.
Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινιοβουλίου.
Παράλληλα ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν “ λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες” και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ(Ελευθερίας), στο Κάιρο, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια και υποδέχτηκαν την ανακοίνωση παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ, από τον Ομαρ Σουλεϊμάν, με πανυγυρισμούς και δάκρυα χαράς.
«Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το τεράστιο πλήθος από την πλατεία-σύμβολο της έναρξης των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της χώρας, άλλοι κρατούσαν τα χέρια των στρατιωτών ενός τεθωρακισμένου που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία ενώ κονβόι χιλιάδων αυτοκινήτων διέσχιζε το Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας με τους επιβάτες να ζητωκραυγάζουν για τη νίκη του λαού.
Πολλοί ήταν αυτοί που χόρευαν, που αγκάλιαζαν τους διπλανούς τους, που έκλαιγαν από χαρά για τη νίκη τους μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεις και πορείες κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του.
Ενώ ο Ελ Μαραντέι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που συμμετείχε μαζί με τον κόσμο και στις διαδηλώσεις, δήλωσε :"Είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου".
"Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν στη σύντομη τηλεοπτική του ανακοίνωση.
Ο Αραβικός κόσμος γιόρτασε με διαδηλώσεις την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ
Εκατοντάδες άνθρωποι, σε πολλές αραβικές χώρες, γιόρτασαν με διαδηλώσεις τη "νίκη" του αιγυπτιακού λαού και την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο Λίβανο, δεκάδες Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου, άνοιξαν μπουκάλια σαμπάνιας και άναψαν πυροτεχνήματα. "Είμαστε υπερήφανοι για τους Αιγύπτιους", φώναζε το πλήθος, κουνώντας λιβανέζικες και αιγυπτιακές σημείας. "Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς με τη σταθερότητά του" έγραφε ένα πανό.
Η λιβανική Χεζμπολάχ χαιρέτισε με ανακοίνωσή της"το μεγάλο λαό της Αιγύπτου" που για την "ιστορική" νίκη του που επιτεύχθηκε χάρη "στην ενότητα του λαού, γυναικών και ανδρών, παιδιών και ενηλίκων"
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν πανηγυρίζοντας και στους δρόμους της Σαναά, στην Υεμένη. "Χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο οι Υεμενίτες θα σπάσουν τις αλυσίδες τους" φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας. Άλλοι κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες ενώ σε ένα πανό είχαν γράψει: "Συγχαίρουμε το αραβικό έθνος για την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ".
Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προσεγγίσουν την πρεσβεία της Αιγύπτου, που ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης, στο Μαρόκο, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ραμπάτ, για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Αιγύπτιους διαδηλωτές. Οι αρχές του Μαρόκου μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την παραίτηση του 82χρνου Μουμπάρακ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν να παραδοθεί η εξουσία από το στρατό
Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. "Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης" ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των "Αδελφών Μουσουλμάνων", μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
"Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια" πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Μπαγιούμι.
Ομπάμα "Μίλησε ο λαός της Αιγύπτου"
Η Αίγυπτος "ποτέ δε θα είναι πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία", τόνισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σχολίασε την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο, ώρες αφού εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
"Ο Αιγυπτιακός στρατός θα πρέπει να εγγυηθεί μιάν αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο Αιγυπτιακός λαός", πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
"Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της", επισήμανε περαιτέρω ο πρόεδρος Ομπάμα.
"Μίλησε ο λαός της Αιγύπτου, ακούστηκε η φωνή του, η Αίγυπτος ποτέ πιά δεν θα είναι η ίδια", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε "αυτό δεν είναι το τέλος της μετάβασης στην Αίγυπτο. Είναι, μόνον, η αρχή".
Άστον: Άνοιξε ο δρόμος για πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού" και ότι κατ'αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για "πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις".
Με την παραίτησή του "άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις", αναφέρει η Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της. Η Άστον προσθέτει ότι η Ε.Ε. σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.
Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
"Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες του λαού" της Αιγύπτου, προσθέτει.
"Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας", καταλήγει.
Σε δηλώσεις θα προχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, στις 20:30 ώρα Ελλάδος από το Λευκό Οίκο.
Σαρκοζί : Απαραίτητη η αποχώρηση Μουμπάρακ
Εκκληση για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την παραίτηση τουΜουμπάρακ, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση παραίτησης του προέδρου της Αιγύπτου, θαρραλέα και απαραίτητη «σε μια ιστορική στιγμή» για την Αίγυπτο.
Η Γερμανία συμμερίζεται την χαρά του Αιγυπτιακού λαού
Χαιρέτισε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, επισημαίνοντας πως αυτή του την ενέργεια προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου και τόνισε ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα πρέπει να τιμηθούν.
«Σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Παρακολουθούμε όλοι τη μεγάλη αλλαγή. Συμμεριζόμαστε τη χαρά του αιγυπτιακού λαού, των εκατομμυρίων πολιτών που βγήκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της Αιγύπτου».
ΝΑΤΟ:Η Αίγυπτος είναι παράγοντας σταθερότητας στην Μέση Ανατολή
"Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας κι ασφάλειας στη Μέση Ανατολή" και μετά την παραίτηση από την προεδρία του Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς φογκ Ράσμουσεν.
Ο γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Αίγυπτο "πολύτιμο εταίρο γιά τη Συμμαχία", όπως και "χώρα κλειδί γιά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής".
"Χαιρετίζουμε την απόφαση περί παραίτησης του προέδρου Μουμπάρακ. Ζητήσαμε ταχεία, συντεταγμένη, ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία, όπως ποθεί ο Αιγυπτιακός λαός", επισήμανε τέλος ο γγ του ΝΑΤΟ newpost.gr