Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για το θέμα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς»


Μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποίησε σήμερα σχετική Ημερίδα
Το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς» ήταν το αντικείμενο της Ημερίδας, που συνδιοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (13-02-2011) στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προλόγισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, υπογραμμίζοντας:
«Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα, που συνδιοργανώνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους, όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της Ημερίδας αυτής και επιτρέψτε μου να αναφέρω προσωπικά τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Τόντη. Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι, ασφαλώς, φαινόμενο σύγχρονο. Έχει διαχρονικό χαρακτήρα και αυτό ακριβώς φανερώνει την αδυναμία στην αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Η κοινωνική αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, αλλά και η κρατική παρέμβαση καθυστέρησε, τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Δεν υπήρξε ίσως έγκαιρη και όσο θα έπρεπε αποτελεσματική, θέτοντας συχνά σε αμφισβήτηση τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό μας. Η προστασία των ζώων από την ανθρώπινη βαρβαρότητα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει, πέραν της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης των παραβατών, πέραν των αστυνομικών μέτρων πρόληψης και καταστολής, πέραν της επιστημονικής συνδρομής των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της ευαισθητοποίησης των φιλοζωικών οργανώσεων, να συνοδεύεται από τη γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή και την αλλαγή της αντίληψης του μέσου πολίτη για το ζήτημα αυτό. Αυτό ακριβώς θεωρώ ως κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής Ημερίδας. Ότι, δηλαδή, δύο σημαντικοί φορείς, η Ελληνική Αστυνομία και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, ξεπερνώντας τα όρια του συμβατικού υπηρεσιακού και επαγγελματικού καθήκοντος, ανέλαβαν να αναδείξουν ένα ιδιαίτερο ζήτημα, που απαιτεί αυξημένη ευαισθησία και ενδιαφέρον, ώστε να παρακινήσουν τον πολίτη, να ενδυναμώσουν την προσπάθεια των λίγων και να προκαλέσουν την αντίδραση των πολλών στην αντιμετώπισή του. Με τη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία, χαιρετίζω τη σημερινή Ημερίδα, μεταφέρω το ενδιαφέρον της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εύχομαι η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια. Ευχαριστώ
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές κα. Φωτεινή Πιπιλή και κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Καψής, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, ενώ εισηγήσεις σχετικά με το θέμα ανέπτυξαν οι:
 • Δημήτριος Τόντης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
 • Απόστολος Περιστέρης, Αστυνόμος Β΄, κτηνίατρος, υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
 • Αναστασία Μπομπολάκη, Νομικός, εκπρόσωπος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»
 • Θεόδωρος Χιωτάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής
 • Ηλίας Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής - εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων - της Κτηνιατρικής Σχολής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Μάνια Στεφανίδου-Λουτσίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια - εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας - της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Φώτης Παππάς, Διδάκτορας, κτηνίατρος, προϊστάμενος Εργαστηρίου Τοξικολογίας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Την ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα, από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης, Υποστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, καθώς και του Κλάδου Οργάνωσης Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Νικόλαος Σερέτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και λοιπό αστυνομικό προσωπικό. Επιπλέον, παρέστησαν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι και μέλη φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και μεγάλος αριθμός πολιτών.
Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε μια σειρά επιμέρους θεμάτων, που σχετίζονται με το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς, που πλήττει τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ημερίδας, αναδείχτηκε ότι απαραίτητο συστατικό για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, των φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, καθώς και η ενεργή κοινωνική συμμετοχή.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ειδικότερα, επιλαμβάνονται στα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες, ενώ την τελευταία διετία (2009-2010) χειρίστηκαν τις ακόλουθες περιπτώσεις:
 • Καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
  (72) το 2009 και (161) το 2010
 • Περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή θανάτωσης ζώων που επελήφθησαν αυτεπάγγελτα
  (19) το 2009 και (32) το 2010
 • Συλλήψεις δραστών για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
  (9) το 2009 και (24) το 2010
 • Δικογραφίες που σχηματίστηκαν για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
  (73) το 2009 και (176) το 2010
Τέλος, σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει (τον Αύγουστο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011) εγκύκλιες διαταγές, προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν κατευθύνσεις για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.