Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σε δεινή θέση η Κυβέρνηση- Η τρόικα φέρνει πρόωρες εκλογέςΣε δεινή θέση η Κυβέρνηση- Η τρόικα φέρνει πρόωρες εκλογές
Η δυσμενέστατη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Κυβέρνηση η οποία παραδέχθηκε ότι έχει συμφωνήσει με την τρόικα  σε σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» σε συνδυασμό με το νέο σχέδιο εξοικονόμησης 14 δισ. ευρώ στην τριετία 2012- 2015, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Το εκτεταμένο σχέδιο πώλησης του συνόλου της κρατικής περιουσίας για να εξοικονομηθούν 50 δισ.- μόνο τα αρχαία μνημεία δεν θα πουληθούν όπως είπε προκλητικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αλλά και το «σαφάρι» των 14 δισ.  ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης και επειδή θα δεσμεύουν και την επόμενη, απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, όπως έχει δηλώσει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει (το έκανε και χθες) ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιους είδους αποφάσεις και στα μέτρα που συνεπάγονται. 
Ανώτερα στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων, θεωρούν ιδιαιτέρως δύσκολο η Κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της σε τέτοιες αποφάσεις ή έστω με τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και της Ντόρας Μπακογιάννη, αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν ίδια πολιτική με την ψήφιση του Μνημονίου. 
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, αρχίζει να εμφανίζεται ως ενδεδειγμένη για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». 
Αυτό που προβληματίζει τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι η δημόσια εικόνα που παρουσιάζουν, με μέτρα επί μέτρων εις βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και χωρίς να μπορούν να δώσουν κάποια προοπτική ελπίδας, ενώ ταυτοχρόνως αρχίζουν να εκτιμούν ότι το επιχείρημα πως «πληρώνουμε τη διακυβέρνηση της ΝΔ» αρχίζει να αποδυναμώνεται. 
Ενδεικτική του κλίματος είναι η παγωμάρα και η αμηχανία που επέδειξε η κυβέρνηση χθες, μετά την συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας, που προκάλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα. Οι Σερβάας Ντερούζ (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ανακοίνωσαν χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα συμφώνησε να υλοποιήσει έως το 2015 σχέδιο ιδιωτικοποιήσεως κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα ο Π. Τόμσεν, δήλωσε προκλητικότατα ότι δεν μας πρότειναν να πουλήσουμε αρχαία μνημεία για να εξοικονομήσουμε το ποσό αυτό! 
Ταυτοχρόνως, προανήγγειλαν νέες μειώσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ χαρακτήρισαν «άδικα» τα προνόμια κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν, κάνοντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. 
Η πρωτοφανείς δηλώσεις της τρόικα, που έδωσαν την εικόνα ανθυπάτων σε χώρα υπό κατοχή, έμειναν για πολλές ώρες αναπάντητες από την Κυβέρνηση, ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική. 
Και ενώ ο καθ ύλη αρμόδιος υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέμεινε εξαφανισμένος- σε σημερινή του συνέντευξη στον «Επενδυτή», οποία ειρωνεία, δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα- έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρότατη ανακοίνωση στην οποία η συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» και εξισώνεται με προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα διαμαρτυρηθεί για την στάση των εκπροσώπων της τρόικας στους Στρος Καν, Μπαρόζο και στην ΕΚΤ.
Ο όλος χειρισμός, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφαία στελέχη δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ταυτιστούν με τις επιλογές Παπακωνσταντίνου, που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο λόγω της αντιαναπτυξιακής τους λογικής. 
Ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να θεωρούν ότι σε πρόωρες εκλογές, θα έχουν καλύτερη τύχη από το ενδεχόμενο εξάντλησης της 4ετίας.

Την απομάκρυνση του Παπακωνσταντίνου ζήτησε η ΝΔ
Την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της τρόικας, αλλά και τη σκληρή δήλωση του Γ. Πεταλωτή. 
«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή τηλεοπτική κατάργησή της από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας» τονίζει ο Γ. Μιχελάκης
newpost.gr