Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ 2011. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Αλλά η ταλαιπωρία και η αναμονή μηνών για ένα ραντεβού τελειώνουν το 2011.

1. Τα δεδομένα:
         i.            Στο ΙΚΑ είναι ασφαλισμένος περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας.
       ii.            Όλος αυτός ο κόσμος εξυπηρετείται σήμερα από περίπου 7000 γιατρούς του ΙΚΑ. Αποτέλεσμα: η αναμονή μηνών πολλές φορές για ένα ραντεβού και οι γνωστές, διαχρονικές και απαράδεκτες ουρές της ταλαιπωρίας στις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος.
      iii.            Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση, τα εκατομμύρια αυτών των συμπολιτών μας να μπορούν ελεύθερα πλέον να επιλέγουν γιατρό και από τους περίπου 20.000 γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) και στον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), με το κόστος να καλύπτεται από το ΙΚΑ. Στόχος: περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης, λιγότερες ουρές, λιγότερη αναμονή.
      iv.            Αυτή η απόφαση, δεν είναι η κατάληξη της προσπάθειας για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Όπως γράψαμε και την Παρασκευή (βλ. εδώ), η απόφαση να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι σε ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, είναι προπομπός της δημιουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ), που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα. Στον νέο οργανισμό εντάσσονται ο Κλάδος Υγείας του ΙΚΑ με τα πολυιατρεία του, οι Κλάδοι Υγείας του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και τα Κέντρα Υγείας με τα περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ, με συνέπεια να δημιουργούνται 30.000 και πλέον σημεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας κοντά σε κάθε ασφαλισμένο, κοντά σε κάθε ελληνική οικογένεια. Ξεκινάμε πιλοτικά από 2 περιοχές τον Ιούνιο (Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και ως το τέλος του 2011 η μεγάλη αυτή διαρθρωτική αλλαγή θα έχει επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.
-          Ταυτόχρονα, επειδή κάποιοι βγαίνουν και λένε ότι οι γιατροί του ΙΚΑ στο νέο καθεστώς θα αμείβονται με μισθούς 450-500 ευρώ, η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο που έθεσε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, έχει κατοχυρώσει ότι δεν αλλάζει τίποτα στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΙΚΑ.
        v.            Στόχος: ως το τέλος του 2011 να έχει καθιερωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενιαίας δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη των πολιτών για εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Αυτό είναι το απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Αυτή ήταν η προεκλογική μας δέσμευση. Αυτό θα κάνουμε.

2. Συμπεράσματα:
Πρώτο: Μπορεί κάποιοι γιατροί να ξεβολεύονται από την κατάσταση των 7.000 γιατρών που εξυπηρετούν 5 εκατομμύρια πολίτες. Μπορεί να ξεβολεύονται που οι 7.000 θα γίνουν τώρα 30.000, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ταλαιπωρούν και τους πολίτες.
Δεύτερο: Μπορεί κάποια κόμματα, όπως η ΝΔ, να θέλουν να παίξουν το παιχνίδι...«δημάρχων - γιατρών» για να αναβληθεί η λήψη αποφάσεων σε ένα απώτερο μέλλον, όπως γίνεται χρόνια τώρα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει ούτε δευτερόλεπτο πλέον η λήψη αποφάσεων.
Τρίτο: Οι ουρές της ταλαιπωρίας στο ΙΚΑ τελειώνουν φέτος. Τελεία και παύλα. Η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Αλλά η ταλαιπωρία και η αναμονή μηνών για ένα ραντεβού τελειώνουν το 2011. Έφτασε η ώρα το αυτονόητο να γίνει πράξη και στην πρωτοβάθμια υγεία.