Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οδοιπορικό για τον Προυσσό

 

 Μπορείτε να επισκεφτείτε το πανέμορφο Μοναστήρι του Προσσού ακολουθώντας την διαδρομή που φαίνεται στον παραπάνω χάρτη, περνώντας από τα παρακάτω χωριά:
1. Μέγας Δένδρος
2. Ταξιάρχης
3. Λευκό (Κάτω Προστοβά)
Χωριό Ορεινό, βρίσκεται στους πρόποδες του Παναιτωλικού. Σε υψόμετρο 400μ. από την λίμνη Τριχωνίδα. Έχει έκταση 4446 στρ. και πληθυσμό 121 κατοίκους.
Απέχει 12χλμ. από το Θέρμο όπου και ανήκει. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ξεχωριστός και μοναδικός ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Είναι χτισμένος στο βόρειο μέρος του λόφου του Αη-Γιώργη και ανοικοδομήθηκε το 1885. Παραμένει μέχρι σήμερα ενοριακός Ναός κοινότητας Λευκού.


Πρέπει να γίνει γνωστό ότι στο ίδιο σημείο που είναι κτισμένος ο Ναός βρέθηκε μέγας λίθος φέρων το πάτημα του αλόγου του Άγιου Γεωργίου ή το τύπωμα του Αγίου, ο οποίος φυλάσσεται σε παρακείμενο κτίσμα, δυτικά του Ναού και έχει γίνει μέγα προσκύνημα. Όσοι δεν έχουν επισκεφυεί το Ναό, αξίζει να τον επισκεφτούν.
Η μοναδική ταβέρνα, στην πλαρεία του χωριού πρόσφατα ανακαινισμένη, προσφέρει λαχταριστούς μεζέδες, ψητά, καλό κρασί και φιλοξενεία.


Ελάτε να γνωρίσετε το χωριό μας.

4. Καλιθέα
5. Σπαρτιάς
6. Στριγανιά
7. Κάτω Λαμπίρι
8. Λαμπίρι


Εναλλακτικά (μπλέ διαδρομή), μπορείτε να ακολουθήσετε τον παλιό δρόμο και να περάσετε από τα χωριά:
1. Αετόπετρα
2. Δρυμώνας
3. Άνω Δρυμώνας
4. Νεροσύρτης
5. Δάφνη
6. Λαδικού
7. Χαλίκι


Πολλοί το ονομάζουν "Σπίτι της Παναγιάς" καθώς κατά την παράδοση το σταυροπηγιακό μοναστήρι του Προυσού χτίστηκε στο σημείο που επέλεξε κατά θαυματουργό τρόπο η Μεγαλόχαρη. Το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα που χρονολογείται από το 829 μΧ απέχει 35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στο δρόμο προς την "Ποταμιά". Στο μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή, βρίσκονται "τα πατήματα της Παναγιάς" , επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος που αποτελούν σύμφωνα με την παράδοση τα ίχνη που άφησε στον κάθετο βράχο που υπάρχει σε αυτό το σημείο, η Παναγία στο δρόμο της για τον Προυσσό.

Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, η εικόνα , δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά,  φυγαδεύτηκε το 829μχ, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, από ναό στην Προύσα της Μ.Ασίας προκειμένου να γλιτώσει από το κάψιμο των βυζαντινών εικόνων που είχε διατάξει ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος.Την εικόνα μετέφερε στην Ελλάδα ένας νεαρός άνδρας που ονομαζόταν Διονύσιος αλλά για άγνωστη αιτία αυτή χάθηκε όταν ο νέος έφθασε στη Θράκη.

Από την Θράκη η εικόνα εμφανίστηκε στην Ευρυτανία, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε έναν βοσκό με έναν φωτεινό στύλο που έφθανε από τη γη στον ουρανό, στις 23 Αυγούστου. Αυτή είναι και η ημερομηνία που γιορτάζεται η μνήμη της εικόνας στην Μονή όπου μεταφέρθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι αυτός ήταν ο τόπος που επέλεξε η Μεγαλόχαρη για να "κατοικήσει".
Σύμφωνα με το ιστορικό της Μονής, πολλά σημεία της καταστράφηκαν επί Τουρκοκρατίας ενώ στο πιο πρόσφατο παρελθόν μελανή σελίδα αποτελεί η εισβολη των γερμανών στο Μοναστήρι στις 16 Αυγούστου του 1944 και η ολοσχερής καταστροφή των κτιρίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα ένας αξιωματικός θέλησε να κάψει και την εκκλησία, κάτι που δεν κατάφερε όσες φορές και αν το επιχείρησε. Το "αόρατο χέρι" της Παναγίας τον εμπόδισε καθώς μια δύναμη τον έριξε με ορμή στο δάπεδο την ώρα που έδινε διαταγές.
Η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας θεωρείται θαυματουργή και για το λόγο αυτό προσελκύει πλήθος πιστών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό ενώ το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας το δώρισε ο Καραϊσκάκης για να θεραπευτεί από τη θέρμη από την οποία υπέφερε τον καιρό που φιλοξενούταν στην Μονή στα μέσα της Επανάστασης.Το Μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές, με πιο πρόσφατη την εισβολή των Γερμανών στις 16 Αυγούστου του 1944.
Η Ιερά Μονή αποτελείται από το καθολικό, στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί αναστηλωτικές εργασίες και μία πτέρυγα κελιών. Το καθολικό είναι ναός σταυροειδής με τρούλο και στο δυτικό τμήμα υπάρχει μια κρύπτη που λειτουργεί ως παρεκκλήσι. Ο ναός χρονολογείται από το 1754 ενώ στην εξωτερική πλευρά της κρύπτης διασώζονται τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα.
Απέναντι από το Μοναστήρι βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που χτίστηκε επίσης το 1754 και σε κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να επισκεφθεί το οίκημα της Σχολής Γραμμάτων που χτίστηκε το 1820 από τον Επίσκοπο Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεο.
Σήμερα στο Μοναστήρι υπάρχουν 2 τριώροφοι ξενώνες για τη φιλοξενία των προσκυνητών, μουσείο εκκλησιαστικών ευρυμάτων και αντικειμένων και μουσείο ελληνικών γραμμάτων της Ρούμελης. Το συγκρότημα είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά από τις 09.00-13.00 και από τις 15.00-17.00.