Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με κλιμάκωση αποκλεισμών των εθνικών οδών

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στα Τέμπη.
Αναλυτικότερα, χθες δεκάδες αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία εργαζομένων και συλλόγους, μετέβησαν στην Κοιλάδα των Τεμπών στο ύψος των παλαιών διοδίων, παραμένοντας στο σημείο για 2 ώρες περίπου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για την δικαίωση των αιτημάτων τους.

“Πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα των αγροτών και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας” τόνισαν τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής των μπλόκων κκ. Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλας.
 
Αύριο Τρίτη 7 Ιανουαρίου είναι η μέρα των αποφάσεων, καθώς συγκαλείται σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας στις 12.00 το μεσημέρι, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του αγώνα τους.

Επίσης θα αποφασιστεί αν θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ή θα αποδεχθούν το κάλεσμα που τους απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε κλιμάκωση προχωρούν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης στη διασταύρωση με το Αργυροπούλι.  Χθες έκλεισαν το δρόμο για 3 ώρες, από τις 18.00 έως τις 21.00 το βράδυ, ενώ σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο αποκλεισμός θα έχει τετράωρη διάρκεια, από τις 18.00 έως τις 22.00 το βράδυ. Από την Τετάρτη 8/1 οι ώρες του αποκλεισμού θα παρατείνονται.

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες της Λάρισας που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων-Ιωαννίνων στον κόμβο της Ραχούλας, οι οποίοι έκλεισαν χθεςτο δρόμο για τρεις ώρες. Όπως ανακοίνωσαν, από τις 15.00 σήμερα το μεσημέρι θα κλείσουν τόσο την Ε.Ο όσο και τον παράδρομο, επ’ αόριστον.

Στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ παραμένουν αποκλεισμένα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προς Αθήνα από το μπλόκο της Νίκαιας και προς Θεσσαλονίκη από τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ, στον Πλατύκαμπο.

Κλιμάκωση των αγροτικών τους κινητοποιήσεων, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους, σχεδιάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία.

Αιφνιδιασμούς σχεδιάζουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο Ευζώνων

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Περιμένουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ουσιαστικό πενταμερή διάλογο, υπό την εποπτεία ή και συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημείωσε, «εάν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης».

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε συνάντηση -κατατέθηκε έγγραφο αίτημα και στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, εστιάζοντας σε τρία σημεία: το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας αναμένει την απάντηση από 13 μπλόκα σε όλη τη χώρα, για το εάν συντάσσονται με την πλευρά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ το Σάββατο σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά και το τι μέλλει γενέσθαι για σήμερα αναμενόταν να αποφασιστεί σε γενική τους συνέλευση αργά το ωθες απόγευμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στο μεταξύ, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Αυξάνονται τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Εντός της εβδομάδας, το πιο πιθανό προς το τέλος της, πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς έστησαν το αγροτικό τους μπλόκο από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Στήθηκε την Πέμπτη 2/2 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας- Έδεσσας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαΐδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας- Έδεσσας, ενώ την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας- Κοζάνης.