Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ - «Εισβολή» τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πριν από λίγα λεπτά, έφτασε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το κομβόι αγροτών που ξεκίνησε από το Δερβένι.
Περίπου 35 τρακτέρ, πέρασαν από την Δωδεκανήσου, στη συνέχεια από την Λεωφόρο Νίκης, για να παραταχθούν μπροστά από την ΧΑΝΘ, στην οδό Μ. Ανδρόνικου. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην άκρη του δρόμου ως ένδειξή διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των εγκαινίων της Zootechnia που θα γίνουν στις 19:00. Μέχρι στιγμής, ο μόνος δρόμος που έχει κλείσει είναι η οδός Μανώλη Ανδρόνικου.
Η συμμετοχή στην διαμαρτυρία των αγροτών, αναμένεται μικρή.Από νωρίς, στο πλακόστρωτο, μπροστά από της ΧΑΝΘ συγκεντρώθηκαν περίπου 100 αγρότες που έφτασαν πεζοί και περίμεναν τους συναδέλφους τους από το Δερβένι.
Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην πόλη με λεωφορείο αγρότες από την Λάρισα και την Καρδίτσα. 
Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχουν θέληση να επαναληφθούν τα περσινά επεισόδια στα εγκαίνια της Agrotica.

Ένταση σημειώθηκε στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, με τους αγρότες να σηκώνουν τα κάγκελα και να μπαίνουν στο χώρο της έκθεσης. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν μόλις είδαν κλειστή την Νότια Πύλη της ΔΕΘ και άρχισαν να τραβούν τα κάγκελα. Φωνάζοντας και βρίζοντας, κατάφεραν να ανοίξουν την πύλη και να μπουν στην ΔΕΘ.


Η παρέμβαση των ΜΑΤ ήταν άμεση. Οι αστυνομικοί έκλεισαν με κλούβες την Νότια Πύλη της ΔΕΘ, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν πολλούς αγρότες στην είσοδο. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιοι που πρόλαβαν να περάσουν και να κατευθυνθούν στο περίπτερο της Zootecnia. Στόχος των αγροτών είναι να περάσουν όλοι τον φραγμό των ΜΑΤ και να φτάσουν στο περίπτερο της έκθεσης.


Το "πολιτικό μήνυμα" ότι "είναι παρόντες και παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο τους", έστειλαν με το σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τους στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από όλη τη χώρα. Το συλλαλητήριο διοργα "Zootechnia". Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες έκοψαν μια κορδέλα, "εγκαινιάζοντας" έτσι, συμβολικά οι ίδιοι, την 10η Διεθνής Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας "Zootechnia".
Στο σημείο, στη νότια πύλη της ΔΕΘ, ακολούθησε η μικροένταση που περιγράψαμε παραπάνω...
Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν η κάθοδος 30 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα οποία οι διαδηλωτές αγροτοκτηνοτρόφοι από τον κόμβο Δερβενίου έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Για μικρό χρονικό διάστημα το κέντρο της πόλης έκλεισε, αλλά στις 15.30 τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες και η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε.Από την εξέδρα, που στήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μπροστά απο τον Πύργο του ΟΤΕ, οι συμμετέχοντες στο σημερινό συλλαλητήριο, που δεν υπερέβαιναν τους 300 και προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μίλησαν για "αφανισμό του πρωτογενούς τομέα" "εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης".
Ο αγρότης, Γιάννης Παναγής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να συνταχθεί με τους αγρότες, αφού ουσιαστικά - όπως είπε - τα προβλήματα είναι "κοινά για όλους". Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών λέγοντας ότι με τις πολιτικές τους "καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα" και σημείωσε ότι "κανείς μέχρι σήμερα δεν έσκυψε στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων".

"Ηρθαμε εδώ με τα τρακτέρ μας, από τις περιοχές Λαγκαδά, Λητής, Μελισσοχωρίου, Δρυμού και Ασσήρου, του νομού Θεσσαλονίκης να διαδηλώσουμε μήπως και μας ακούσει κανείς σ΄αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και στα άλλα κόμματα επίσης", είπε ο πρόεδρος του Συντειαρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προσθέτοντας ότι "διαμαρτυρόμαστε για κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό καιΕξάλλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Δράμας, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, τόνισε ότι η δράση τους θα συνεχιστεί, πιθανώς με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Πηγή: seleo