Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Βερολίνο: Νέο πανεπιστημιακό καρδιολογικό κέντρο «βρίσκεται στα σκαριά»

Η πανεπιστημιακή κλινική  Charité  και το Γερμανικό καρδιολογικό κέντρο στο Βερολίνο (DHZB) ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την ίδρυση υπερσύγχρονου καρδιολογικού κέντρου, κόστους περίπου 200 εκ. ευρώ.
Στο Βερολίνο ετοιμάζεται η κατασκευή μιας σύγχρονης καρδιολογικής κλινικής, προκειμένου τα καρδιολογικά κέντρα συλλήβδην να ομαδοποιηθούν και να ενσωματωθούν με την κλινική Charité. Σύμφωνα με πληροφορίες της Berliner Morgenpost, έχει βρεθεί το κατάλληλο συγκρότημα που θα στεγάσει το «πάντρεμα» των δύο καρδιολογικών κέντρων. Η απήχηση της νεοπαγούς κλινικής προβλέπεται να λάβει διεθνείς διαστάσεις.

Το ποσό που εκτιμάται για την κατασκευή ξεπερνάει τα 200εκ ευρώ. Πρωτεύων στόχος αποτελεί η ανέγερση του νέου τμήματος των επειγόντων περιστατικών, το οποίο υπολογίζεται να λειτουργήσει μέχρι το 2018. Μάλιστα η στέγη αυτού του κτηρίου σχεδιάζεται να φιλοξενεί ελικοδρόμιο. Ωστόσο, το συνολικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.
 
Η Γερουσία της Γερμανίας φαίνεται να επιδοκιμάζει τα έργα, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης της ερχόμενης Τρίτης (13/9), συνεκτιμώντας παράλληλα την έκθεση της Γερουσίας των Τμημάτων Επιστήμης & υγείας. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα μίλησε για τα σχέδια του νέου νοσοκομείου, ενώ επεσήμανε πως επιβάλλεται η καρδιοχειρουργική περίθαλψη στη Γερμανία να έχει ως έδρα το Βερολίνο. Αναφέρει, επίσης, ότι η συγχώνευση της Charité και του Γερμανικού Καρδιολογικού Κέντρου, προβλέπεται να κυριαρχήσει διεθνώς στον τομέα της καρδιαγγειακής ιατρικής.


Ήδη, πριν από ένα χρόνο, οι Charité και DHZB συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και να συνεισφέρουν από κοινού την τεχνογνωσία τους στον τομέα των φαρμάκων της καρδιοϊατρικής. Προς όφελος και των δύο εταιριών, προτίθενται να λειτουργούν συμπληρώνοντας και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, με σκοπό να εξαλειφθούν οι «διπλές δομές» στο πεδίο της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής.  Η συμφωνία  έκλεισε το περασμένο έτος και έτσι ξεκίνησε ένθερμα η υλοποίηση της συνεργασίας. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως υιοθετούνται λύσεις που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα γρήγορα και με ακρίβεια. Παρατηρητές κρίνουν το εγχείρημα αυτό ως σημαντική εξέλιξη στον χώρο της καρδιολογίας, καθώς πιστεύουν ότι θα επιτευχθούν υψηλότερες προσδοκίες που αφορούν την υγεία της καρδιάς.

allesgr.de