Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Στην... κρίση των Θεσμών το σχέδιο για τους οφειλέτες Ταμείων

 Επί τάπητος η πρόταση για «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δίνεται το «πράσινο φως» για αύξηση εισφορών υγείας για αγρότες, νέους επαγγελματίες
Οι Θεσμοί είχαν ξεκόψει εδώ και καιρό την όποια κουβέντα για νέα ρύθμιση 100 δόσεων σε οφειλέτες Ταμείων και ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναζήτησε άλλες λύσεις προκειμένου να δώσει «ανάσα» στους οφειλέτες αλλά και παράλληλα να ενισχύσει με άμεσα έσοδα τα ασθμαίνοντα ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση που προκρίθηκε και προβλέπει «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών και ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών…
Οι δύο πλευρές τα είπαν και χθες για τα εργασιακά, τα οποία σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, μπαίνουν στον «πάγο» λόγω των ισχυρών διαφωνιών με το ΔΝΤ και θα συζητηθούν και πάλι τον Οκτώβριο. Η διαπραγμάτευση για άλλα ζητήματα συνεχίζεται και η πρόταση-ρύθμιση της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οφειλέτες-ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες- θα βρεθεί στο επίκεντρο. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί εξόχως σημαντική τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να «ανακουφίσει» τους οφειλέτες εκείνους που καταβάλλουν τις τρέχουσες προσφορές και παράλληλα να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία εκπέμπουν σήμα κινδύνου εδώ και πολύ καιρό..
Η στάση των Θεσμών απέναντι στην ελληνική πρόταση δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Σ’ αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να προτείνει μια τρόπον τινά συμβιβαστική λύση, που όμως θα διατηρεί τους βασικούς άξονες του αρχικού… σχεδίου.
Παράλληλα σήμερα Γιώργος Κατρούγκαλος και εκπρόσωποι των Θεσμών, θα θέσουν επί τάπητος και τις οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης  με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις μετά το βέτο που έθεσαν οι δανειστές.
Ετσι στο σημερινό ραντεβού αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αύξηση των εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Παράλληλα θα εγκριθεί η αύξηση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νέων επαγγελματιών και η κατάργηση της έκπτωσης του 15% για την εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έκπτωση 2% ανά έτος εξαγοράς. 
sofokleousin.gr