Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων από αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηπείρου – Κατεβαίνουν στην Αθήνα στις 18/11

Κινητοποίηση στη Γέφυρα Καλογήρου στη Φιλιππιάδα, διοργάνωσε η Συντονιστική Αγροτοκτηνοτρόφων Ηπείρου, στο πλαίσιο του οργανωμένου αγώνα που ξεκινούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ολόκληρης της Ηπείρου, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που ενισχύουν παράλληλα επιχειρηματικές δραστηριότητες των πολυεθνικών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μάλιστα απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά και την Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων.
IMG 9790
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν σε όλους τους τόνους την άμεση απόσυρση των μέτρων, την κατάργηση των χαρατσιών, την ενίσχυση της παραγωγής και την προστασία του Κράτους στο μικρό και μεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο. Ετοιμάζουν μάλιστα μαζί με συναδέλφους τους από όλη τη Χώρα, κάθοδο στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων.

IMG 9808
Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Γέφυρα Καλογήρου, αναφορικά με το Ν. Πρέβεζας, αποφάσισαν ο Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, ο Σ.Π.Ο.Α.Π.Π, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας (Κηπουρών) , ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας-Πρέβεζας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Πρέβεζας, ενώ βρέθηκαν εκεί και μέλη της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να συμπαρασταθούν στους αγροτοκτηνοτρόφους.
Οι συγκεντρωμένοι προτείνουν μεταξύ άλλων κεντρικό σχεδιασμό με πρώτο κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της Χώρας και μετά την εξαγωγή, δια μέσου ενός ενιαίου, δημόσιου φορέα τροφίμων και τη σύγκρουση με αυτούς που λυμαίνονται τον ιδρώτα τους.
IMG 9791
«Βάζουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα μνημόνια, πάνω από τις ανάγκες των τραπεζών και των επενδυτών», φώναξαν οι Ηπειρώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται -όπως ανέφεραν σε ψηφίσματά τους- για το 23% ΦΠΑ στα εφόδια εδώ και δύο μήνες και την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% από το πρώτο ευρώ από 1-1-2016, 26% από 1-1-2017 και αμέσως μετά 29%.
Παράλληλα η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε αναδρομικά από 1-1-2014, από 27,5% σε 55% και ήδη τα πρώτα... ραβασάκια έχουν φτάσει στα αγροτικά νοικοκυριά. «Στόχος τους είναι να φτάσει η προκαταβολή φόρου στο 100% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, την ώρα που καταργούν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις, ενώ ο φόρος πετρελαίου αυξάνεται, καταργώντας την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου», ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι.
 IMG 9815
Στους εκπροσώπους του Τύπου μίλησε για τις κινητοποιήσεις η Μυρτώ Λύκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας, η οποία είπε: «Είμαι μόλις 24 ετών και βρίσκομαι εδώ γιατί παλεύουμε με το θάνατό μας. Ο θάνατος του κάθε κτηνοτρόφου, αγρότη, μελισσοκόμου ή αλιέα, είναι βέβαιος πλέον. Εάν περάσουν αυτά τα μέτρα κανένας μας δε θα παράγει. Πρέπει και οι καταναλωτές να καταλάβουν ότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα, δε θα έχουν λίγο κρέας ή λίγο φρέσκο γάλα να βάλουν στο σπίτι τους. Οι συμμετοχές ίσως είναι μικρές στις κινητοποιήσεις, αλλά εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος εδώ στη Γέφυρα Καλογήρου είναι αρκετός για σήμερα», ενώ ο Κώστας Τσίρκας, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Άρτας, επισήμανε:
IMG 9824
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν ξέρω αν ο κόσμος αδρανεί ή δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει καταλάβει τι μας περιμένει. Χρειάζεται πιο δυναμική κινητοποίηση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος δε βγαίνει στο δρόμο. Μπορεί να φταίμε κι εμείς. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα προσωπά μας στο δικό μας Νομό, να φύγουμε εμείς. Αρκεί να βγει ο κόσμος στο δρόμο».
IMG 9825
Ο Νίκος Ζήκος, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου της «Αριστερής Παρέμβασης για την Ήπειρο, τόνισε: «Μας ετοιμάζουν να ξεκληριστεί τελείως η αγροτιά και η κτηνοτροφία. Και εν συνεχεία μαζί με τους άλλους πολίτες της Ελλάδος, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες κτλ. να διαλυθεί όλος αυτός ο κοινωνικός ιστός. Δεν πρέπει να επαναπαυθεί κανείς. Όλοι να βγουν στους δρόμους στις 12 του Νοέμβρη και στη συνέχεια να συνεχίσουν τον αγώνα τους προς πάσα κατεύθυνση. Τα μέτρα είναι τόσο σκληρά που θα μας πεθάνουν μέσα στα ίδια μας τα σπίτια».
IMG 9828
Ο Χάρης Μπλέτσας, γραμματέας του γενικού αγροτικού συνεταιρισμού ιωαννίνων ξεκαθάρισε: «Τριπλασιάζεται μέσα σε δύο χρόνια η φορολογία των αγροτών. Από 6% πήγαμε στο 13% και του χρόνου θα είμαστε στο 26%. Διπλασιάζονται οι ασφαλιστικές μας εισφορές. Κανείς δεν ενδιαφέρονται για το πως παράγουμε. Για τον κόπο και τον ιδρώτα που παράγουμε. Κανείς δεν ακούει τίποτα. Κανείς δεν σκέφτεται τι θα φάει αυτός ο λαός, αν σταματήσουμε να παράγουμε».
IMG 9829
Ο πρόεδρος του αγελαδοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας – Πρέβεζας ,Ταξιάρχης Μπρούβας πρόσθεσε: «Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν. Έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο και πάνε... Είχε πάει μία επιτροπή στην κα Γεροβασίλη και μας είπε ότι ό,τι έχει υπογραφεί θα ψηφιστεί. Και μας ειρωνευόταν, λέγοντας θα ψηφίσουμε πρώτα και με άλλο νομοσχέδιο θα έρθουμε και θα τα καταργήσουμε. Κοροϊδία δηλαδή...», ενώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων-Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου, Βαγγέλης Νάνος δήλωσε μεταξύ άλλων:
IMG 9830
«Να καταλάβουν οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, πως τα συγκεκριμένα μέτρα της Κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελούν ταφόπλακα για τις ζωές τους, αποτελούν ταφόπλακα για τις οικογένειές τους.
Υπάρχει η αναγκαιότητα ενός ενιαίου μετώπου, αγροτών, κτηνοτρόφων, εργαζομένων, μισθωτών, ανέργων για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας
http://www.atpreveza.gr/