Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο ο ΕΦΚ στο κρασί, με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία

Στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο διαμορφώθηκε τελικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το κρασί, αντί της αρχικής πρότασης που ήταν στα 40 ευρώ, σύμφωνα με το οριστικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου του τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων της εκταμίευσης της «υποδόσης» των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε με 153 ψήφους χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπήρξαν δύο απώλειες από την πλευρά της κομμάτων που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς απείχε από την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, ενώ καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος.

Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση (137 ψήφοι) όπως και όλα τα άρθρα του καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη με αίτημα του ΚΚΕ, η Δημοκρτική Συμπράταξη υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε τα άρθρα 1,11 και 16 και καταψήφισε τα άλλα.

Εκτός των Κ.Ο. Παναγούλης και Νικολόπουλος

Εκτός των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους ετέθησαν, με επιστολές των κ Τσίπρα και Καμμένου στον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές Σ. Παναγούλης του Σύριζα και Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ, αντίστοιχα. Ο κ Παναγούλης απείχε απο την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώ ο κ. Νικολόπουλος το καταψήφισε.

Τις σχετικές επιστολές του πρωθυπουργού και προέδρου του Σύριζα Α Τσίπρα και του Προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Π. Καμμένου προς τον πρόεδρο της Βουλής, ανέγνωσε από την έδρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και προήδρευε στην συνεδρίαση.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης 19/11, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στο μισό σε σχέση με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώθηκε από 40 λεπτά το λίτρο, που προβλεπόταν αρχικά, στα 20 λεπτά το λίτρο. Η τροποποίηση αυτή, προσέθεσε, μειώνει στο μισό και την επιβάρυνση ανά φιάλη ( των 750 ml) στα 15 λεπτά από 30 λεπτά. Ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αφορά και τα εισαγόμενα κρασιά που καταναλώνονται στη χώρα, ενώ δεν θα αφορά τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

Το ψηφισθέν άρθρο

Σύμφωνα με το ψηφισθέν κείμενο του νομοσχεδίου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, το άρθρο που αφορά την φορολόγηση του κρασιού διαμορφώθηκε ως εξής:

Άρθρο 13

Τροποποίηση του ν. 2960/2001 (Α΄265)

1. Το άρθρο 91 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 91
Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης-Απαλλαγή

1. Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγουμένου άρθρου, ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.

2. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα απλά κρασιά, τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.

3. Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας των προϊόντων των άρθρων 90 και 92 του παρόντα Κώδικα για φορολογικούς σκοπούς.»

2. Το άρθρο 93 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 93
Συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), που επιβάλλεται στα προϊόντα του προηγουμένου άρθρου, ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.»

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2016.

Πιο αδύναμο το δίκτυ προστασίας

Πιο αδύναμο για τους οικονομικά αδύνατους έγινε τελικά το δίκτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με βάση τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή.
 
Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης άλλαξε η αρχική διάταξη που προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα κάλυπτε από το 2017 και μετά τη ζημία των τραπεζών που θα προέκυπτε εφόσον οι καταβολές του δανειολήπτη στις τράπεζες θα ήταν λιγότερες απ’ ό,τι όριζε το δικαστήριο.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν θα περιλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις ούτε και τις αιτήσεις που θα έχουν κατατεθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
 
Από το σχέδιο νόμου απαλείφθηκε  διάταξη που ανέφερε ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1/1/2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».
Πέραν όμως της απαλοιφής αυτής, στο νόμο συμπεριλήφθηκε και διάταξη η οποία ορίζει ότι «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους αδύναμους δανειολήπτες, οι οποίοι αιτηθούν και λάβουν οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών τους από το Δημόσιο, δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το Δημόσιο θα καταβάλλει τη συμμετοχή του για το 2016, ώστε το δάνειο να παραμένει ενήμερο, άσχετα αν ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

Ωστόσο, οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό θα κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών. Δηλαδή τα ποσά που δεν έχει καταβάλει ο δανειολήπτης θα κληθεί να τα πληρώσει στο μέλλον.

Πλέον, η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των τριών ετών που προβλέπεται να διαρκεί η κρατική επιδότηση, με τη διαφορά όμως ότι από το 2017 το τραπεζικό ίδρυμα θα μπορεί να προσβάλει το σχέδιο διευθέτησης και να εκποιήσει την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως ορίζει ο νόμος, η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη και καταβάλλεται στους πιστωτές υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης παραμένει συνεπής στην καταβολή της ελάχιστης συνεισφοράς.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2015, καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου, της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη καθώς και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διάταξης.

Με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις ορίστηκε επίσης ότι στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών θα προβλέπεται πως ο οφειλέτης θα καταβάλλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και ότι το ποσό που θα πληρώνει είναι τέτοιο ώστε οι πιστωτές δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επίσης, απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι η εκτίμηση του ποσού που θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας θα γινόταν από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Η εκτίμηση θα γίνεται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία θα προσδιορίζεται και η μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής των οφειλετών, αλλά και η ενδεχόμενη ζημιά των πιστωτών.

Τέλος, ο οφειλέτης θα χαρακτηρίζεται συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.