Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος - Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;

Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανάμεσα στους οποίους και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, επισημαίνουν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες που σημειώθηκαν το 2014 σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω πλημμυρών, παγετών, χαλαζοπτώσεων, άκαιρων βροχοπτώσεων και ανεμοθυελλών.
Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, τόνισαν τις προσπάθειες του ΕΛΓΑ παρά την υποστελέχωσή του για ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των αγροτικών ζημιών και έκδοση των πορισμάτων. Σημείωσαν ακόμη ότι αν και ο ΕΛΓΑ έχει πλέον εξυγιανθεί και διαθέτει αποθεματικό, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές με αποτέλεσμα οι αγρότες να οδηγούνται σε απόγνωση.

Τέλος, ζήτησαν από τον Υπουργό ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των αποζημιώσεων των αγροτών για το 2014 καθώς και για το 2015.
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

            Είναι γνωστό ότι το 2014 υπήρξαν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω πλημμυρών, παγετών, χαλαζοπτώσεων, άκαιρων βροχοπτώσεων και ανεμοθυελλών.
            Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρά τις ελλείψεις προσωπικού, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού για το 2015, κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και έκδοσης των πορισμάτων.
            Είναι επίσης γνωστό, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, ότι ύστερα από τις βελτιώσεις που έγιναν το 2010 στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, τη μείωση της εισφοροδιαφυγής λόγω της αλλαγής του τρόπου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και τη μεγάλη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ο Οργανισμός έχει πλέον εξυγιανθεί οικονομικά και μετά το 2011 έχει επιχορηγηθεί ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
            Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έχει πλέον αποθεματικό, δηλαδή διαθέτει τους απαραίτητους πόρους υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πολύ βασικές τους υποχρεώσεις.
Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Πότε θα ολοκληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν το 2014 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

2.      Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2015;