Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Πλήρη αναθεώρηση της φορολογική πολιτικής για τον αγροτικό κόσμο ζητά η Ν.Δ.

Έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως την φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο, ζητά η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της που εξέδωσε μετά την συνάντηση του προέδρου της Ευάγ. Μεϊμαράκη με βουλευτές από αγροτικούς νομούς της χώρας, χθες Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Αναλυτικά η εν λόγω ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε συνέχεια της συνάντησης της 16ης Ιουλίου 2015 των βουλευτών της Ν.Δ. που προέρχονται από τους αγροτικούς νομούς της χώρας, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγ. Μεϊμαράκη, συνεδρίασαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων και πρώην Υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας, η Τομ/χης Αγροτικού κα Φ. Αραμπατζή, ο Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής κ. Απ. Βεσυρόπουλος και οι πρώην Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Γεώργιος Καρασμάνης, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Αν. Γραμματέας της ΚΟ κ. Δημήτριος Κυριαζίδης και στελέχη του κόμματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σημαντικές περικοπές, συμβάλλοντας, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε:
1. Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.
2. Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.
3. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 
Αντ’ αυτών νομοθέτησε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους εταίρους και που αφορούν κυρίως την κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, την περαιτέρω φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος) θα αποτελέσουν «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες (30-6-2015), δήλωνε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως την φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο».