Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ - Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Υμηττό - Μέτωπα σε όλη την Ελλάδα - Δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Η φωτιά μαίνεται σε αρκετές εστίες και κατακαίει τον Υμηττό. Εκκενώθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού για προληπτικούς λόγους. Παρακολουθήστε σε συνεχή ενημέρωση την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Σε μια χαράδρα στον Υμηττό στο ύψος της Ηλιούπολης υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε και κατακαίει τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. 
Η φωτιά κατευθύνεται προς την Άνω Γλυφάδα. Όλα ξεκίνησαν από την περιοχή ανάμεσα στο νεκροταφείο του Βύρωνα και τον Περιφερειακό Υμηττού. Επι τόπου βρίσκονται 140 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 4 ελικόπτερα, 7 καναντέρ και 10 οχήματα δήμων.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα 
Μόλις ενημερώθηκα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγο, επισκέφθηκα και το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.


Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών.
LIVE - ΣΥΝΕΧΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΣΗ

Όλες οι δυνάμεις, όπως είπα, είναι σε επιφυλακή. Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.

Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς.
Επίσης, να πω ότι ενημερώθηκα για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Canadair που είναι καλά στην υγεία τους και οι δύο. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, λόγω των καιρικών συνθηκών και ευτυχώς – επαναλαμβάνω - είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Επίσης, θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσιμη στιγμή επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης και το καθήκον τους. Χρειάζεται ψυχραιμία. Και η διαρκής ενημέρωση – αποφασίσαμε, έδωσα εντολή - να γίνεται κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται και έγκαιρα, αλλά και απολύτως έγκυρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετώπων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τις ομάδες των εθελοντών.