Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Εξισωτικές αποζημιώσεις 2012 και στους κτηνοτρόφους που εκ παραδρομής δήλωσαν λάθος τόπο πρώτης κατοικίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Γιώργου Καρασμάνη
ΠΡΟΣ τους κυρίους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Εξισωτικές αποζημιώσεις 2012 και στους κτηνοτρόφους που εκ παραδρομής δήλωσαν λάθος τόπο πρώτης κατοικίας.

         Τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2012 που καταβλήθηκαν πρόσφατα, δεν μπορούν να εισπράξουν κάποιοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, εκ παραδρομής δεν ανέγραψαν ως πρώτη κατοικία αυτήν που διαθέτουν στην έδρα της εργασίας τους, αλλά άλλη δευτερεύουσα κατοικία τους.
Εξ αιτίας αυτού του προφανέστατου λάθους οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητα και σχολαστικότητά τους, τους έκριναν ως μη δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης, στερώντας αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους από ένα σημαντικό μέρος του ήδη ισχνού συνολικά εισοδήματός τους.  
Βεβαίως, οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι έσπευσαν να καταθέσουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διορθωθεί αυτό το λάθος, και στη συνέχεια υπέβαλαν ένσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απάντηση όμως που πήραν ήταν ότι, με απόφαση του Οργανισμού, οι συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις δεν γίνονται δεκτές ως στοιχείο στήριξης των ενστάσεών τους.
ΕΠΕΙΔΗ, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης…
ΕΠΕΙΔΗ είναι επιεικώς υπερβολικό και καταφανέστατα άδικο, άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν μέσα στις σκληρότερες συνθήκες, να στερούνται χρήματα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους εξ αιτίας ενός λάθους που, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ακυρώνει το δικαίωμά τους στην είσπραξη αυτών των αποζημιώσεων…

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,
Εάν θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστεί το πνεύμα και όχι το γράμμα του όποιου ¨κανονισμού¨, να αρθεί η εξόφθαλμη αδικία και οι άνθρωποι αυτοί να εισπράξουν άμεσα την αποζημίωση της οποίας αναμφισβήτητα είναι δικαιούχοι.

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας