Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Νέες ρυθμίσεις για φορολογούμενους


"Ρύθμιση-σκούπα" για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία, κλείσιμο παλιών υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες αλλά και ελέγχους - εξπρές σε επιχειρήσεις που δεν είχε προλάβει να επισκεφτεί η Εφορία, σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με διάταξη που θα ενσωματωθεί στον νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς και επιτηδευματίες να υποβάλουν με καθυστέρηση ακόμα και 5 ετών δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είχαν υποβάλει από το 2008.
Τα χρέη αυτά θα έχουν την δυνατότητα να τα ξοφλήσουν οι φορολογούμενοι σε 60 δόσεις καταβάλλοντας μόλις 100 ευρώ. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η επέκταση της ρύθμισης χρεών που λήγει στις 31 Ιουλίου με τις 60 δόσεις.
Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από την τρόικα να συγχωνευτούν όλες οι παλιές ρυθμίσεις που γίνονται με δόσεις, είτε αυτές αφορούν τους τρέχοντες φόρους είτε τα παλαιά χρέη σε μία νέα γενική ρύθμιση.
Παράλληλα, εξετάζεται η ενεργοποίηση ανενεργής ρύθμισης για τις υποθέσεις που οι εφορίες δεν έχουν μπορέσει εδώ και μια δεκαετία να ελέγξουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραγραφούν.
Οι ελεγκτές θα εξετάζουν από το γραφείο τους στις ΔΟΥ τον φάκελο των φορολογουμένων και θα υπολογίζουν τον φόρο εξ αποστάσεως με βάση τους τζίρους, τις λογιστικές διαφορές και τα επιβαρυντικά στοιχεία που εντοπίζει από παλαιότερους ελέγχους που του έγιναν. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος θα καλείται στο γκισέ της εφορίας.