Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Ο Άκης στον ανακριτή - "Σύγγνωμη που σας έφερα εδώ τέτοια μέρα" είπε στους δημοσιογράφους


- ΩΡΑ 11:05 Οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου ενημέρωσαν ότι η ανάκριση διακόπηκε για μια ώρα
- 15σελιδο υπόμνημα κατέθσε η υπεράσπιση
- Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για νέα προθεσμία - Απολογείται κανονικά ο πρώην υπουργός
- Χαμογελαστός, χωρίς γραβάτα και... χειροπέδες έφτασε στον ανακριτή
- Θέλει να κληθούν για κατάθεση τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων
- "Καρφώνει" Σημίτη και Παπανδρέου
- Οι δικηγόροι του θα επικαλεστούν την αναγνωρισιμότητά του για να μην καταδικαστείΔευτέρα του Πάσχα και ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος στον ανακριτή για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το αίτημα των συνηγόρων του να δοθεί και νέα προθεσμία στον πρώην υπουργό, δεν έγινε δεκτό και έτσι ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολογείται κανονικά.

Η πομπή που τον μετέφερε από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων ξεκίνησε περίπου στις 09:55 και μετά από λίγα λεπτά έφτασε στα δικαστήρια. Και αυτή τη φορά, ο πρώην υπουργός δε φορούσε χειροπέδες στα χέρια του. Προσπαθούσε να δείξει ψύχραιμος. 

Ήταν χαμογελαστός, φορούσε πουκάμισο και σακάκι, αλλά όχι γραβάτα. «Καλημέρα και χρόνια πολλά. Συγγνώμη που σας έφερα εδώ Δευτεριάτικα» είπε μόλις αντίκρισε τους δημοσιογράφους. Πέρασε το κατώφλι της Ευελπίδων γιατί το ραντεβού του με τον ανακριτή ήταν προγραμματισμένο για τις 10:00. Και όλα δείχνουν ότι στο ανακριτικό γραφείο θα μείνει πολλές ώρες αφού έχει να δώσει εξηγήσεις για πολλά... 

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, σήμερα, θα απολογηθεί μόνο για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

Η υπεράσπιση του κ. Τσοχατζόπουλου θα ζητήσει από τον ανακριτή να μην κρίνει προφυλακιστέο τον πρώην υπουργό. Θα επικαλεστεί να μην κριθεί προφυλακιστέος, ισχυριζόμενοι πως είναι αναγνωρίσιμος και αυτό κάνει τη φυγή του από τη χώρα αδύνατη, ενώ τονίζουν πως όσες φορές μέχρι σήμερα του έχει ζητηθεί από τις αρχές να παραστεί για να καταθέσει, το έχει κάνει. 

Από τη στιγμή που το αίτημα να τους δοθεί νέα προθεσμία για να μελετήσουν το 10.000 σελίδων πόρισμα, οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου κατέθεσαν 15σελιδο υπόμνημα και γι' αυτό διακόπηκε για μια ώρα η διαδικασία της απολογίας του.  

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση πρόκειται να οδηγηθούν στον ανακριτή την Τρίτη. Πρόσωπο “κλειδί” ο πρώτος εξάδερφος του πρωην υπουργού, ο οποίος φαίνεται να χειριζόταν τις off-shore εταιρείες. Πολλά ερωτήματα θα ξεκαθαρίσουν λοιπόν από τη στάση που θα τηρήσει. 

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:
Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.
Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL.
Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα. 
Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.http://www.newsit.gr