Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: Στα 2 τρις ευρώ η απομόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών


bankbam
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους κατά 2 τρις ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με το ένα τέταρτο της απομόχλευσης να αφορά τη μείωση των επιπέδων δανεισμού: αυτές είναι οι εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στην Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε χτες.
Με την έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν προχωρήσουν σε πιο τολμηρές πολιτικές στήριξης του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να ξεφορτωθούν περί το 7% του ενεργητικού τους ως τα τέλη του 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της απομόχλευσης θα προέλθει από την πώληση τίτλων και άλλων ενεργητικών, επισημαίνει η έκθεση, εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρξει και πιστωτική συρρίκνωση, με μείωση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά 1.7%. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποτελούν την πιο πλήρη εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου των προσπαθειών των ευρωπαϊκών τραπεζών να κλείσουν τις κεφαλαιακές τους τρύπες που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και εκτιμούν ότι η απομόχλευση θα προσλάβει μεγαλύτερη έκταση από ό,τι προεξοφλούνταν ως τώρα.  
Οι αναλυτές του ΔΝΤ μελέτησαν τις κινήσεις των 58 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας, τις πωλήσεις μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων και τη μείωση της εξάρτησης τους από τις χρηματαγορές.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει μεν ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη συρρίκνωσης των ισολογισμών  των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τις υπερβολές της πιστωτικής φούσκας που οδήγησε στην κρίση του 2008, όμως προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος ‘μιας συγχρονισμένη και μεγάλης κλίμακας απομόχλευσης’ θα μπορούσε να φέρει αστάθεια στις χρηματαγορές και να μειώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική θα προωθούσε μια πιο μικρή συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών, κατά 6%, στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0.6%. Παρά ταύτα, αν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθήσουν να μην θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα για τη στήριξη των τραπεζών τους, εκτιμά το ΔΝΤ, οι ισολογισμοί των τραπεζών θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ως και κατά 10%, με αποτέλεσμα μια πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σαν σύνολο κατά 1.4% αλλά και μια παγκόσμια πιστωτική σύσφιξη, καθώς οι σχετικές πιέσεις θα μεταδοθούν στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από τις αγορές παραγώγων και το ξεπούλημα ενεργητικών.
Οι προειδοποιήσεις αυτές ήρθαν μια μέρα μετά την έκκληση του Ολιβιέ Μπλανσάρ,  επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ προς την Ευρώπη, να ανακεφαλαιοποιήσει η ίδια τις τράπεζες της με χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να αντισταθμίσει τα ρίσκα μιας οδυνηρής απομόχλευσης. Η έκθεση του ΔΝΤ αντανακλά τις συστάσεις Μπλανσάρ ο οποίος υποστήριξε ότι ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε  μεγάλες άμεσες κεφαλαιακές ενέσεις προς τις τράπεζες ‘προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στο κρατικό ρίσκο και το τραπεζικό ρίσκο’.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του, το ΔΝΤ προειδοποιεί ακόμη για τους κινδύνους που σηματοδοτεί η όλο και διευρυνόμενη μείωση ασφαλών ενεργητικών στην Ευρωζώνη λόγω της κρίσης. ‘Ο αριθμός των κρατών που τα χρεόγραφα τους θεωρούνται ασφαλή μειώνεται – και ενδεχομένως 9 τρις ευρώ ασφαλών σήμερα χρεογράφων να έχουν βγει εκτός αγορών έως το 2016, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 16% του συνόλου’. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κατά το ΔΝΤ θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των λίγων ενεργητικών που θα κρίνονται ασφαλή – όπως συμβαίνει ήδη με τα γερμανικά ομόλογα των οποίων αυξάνονται οι τιμές.